Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

12 Σεπ 2012

Ο Ι Δ Η Μ Ο Ι Κ Α Τ Α Ρ Ρ Ε Ο Υ Ν !

                              Λουκέτο 12-13 Σεπτεμβρίου

Τα προβλήματα των Δήμων είναι γνωστά και διατυπωμένα σε ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).

Με απλά λόγια, οι Δήμοι υποχρεώνονται σταδιακά σε συρρίκνωση, μέχρι τελικής κατάργησης βασικών κοινωνικών υπηρεσιών για τους δημότες: βρεφονηπιακοί σταθμοί, λειτουργικά έξοδα σχολείων, μεταφορά μαθητών δημοτικά ιατρεία, πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”, αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση δημόσιων χώρων, περιβάλλον, πολιτισμός.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπεξαίρεση οφειλομένων θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ήδη, τους τομείς των υπηρεσιών που συρρικνώνονται αναλαμβάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα αυτές να είναι απρόσιτες στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Με διαρκείς διολισθήσεις από τα υπεσχημένα, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη μνημονιακή πολιτική, προχωρεί σε αλλεπάλληλες περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης, παραβιάζοντας και τις στοιχειώδεις «κόκκινες γραμμές» της ΚΕΔΕ. Να το πούμε καθαρά: οι Δήμοι θα βάλουν εκ των πραγμάτων λουκέτο αν, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της ΚΕΔΕ, δεν τους αποδοθούν οι παρακάτω θεσμοθετημένοι πόροι:

- οφειλόμενες δόσεις των ΚΑΠ μέχρι το τέλος του χρόνου, με βάση τα 2,7 δισ.

- οφειλόμενη, ήδη από τον Ιανουάριο, 4η δόση των παρακρατηθέντων πόρων (214 εκατομ. ευρώ)

- οφειλόμενη δόση της ΣΑΤΑ για την οποία έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Φεβρουάριο (299 εκατομ. ευρώ)

- ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές (περίπου 1 δισ. για την αυτοδιοίκηση)

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι, κάτοικοι για να μην υπάρξει καμία απόλυση. Να μην καταρρεύσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. Να μην αποδοθούν σε ιδιώτες οι ανταποδοτικές υπηρεσίες (σκουπίδια, νερό κλπ).

Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό αγώνα, ο οποίος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικές αντιδράσεις και παρεμβάσεις. Η φωνή των τοπικών φορέων αλλά και όλων των δημοτών πρέπει να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους χώρους των συνεδρίων (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) και να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων των αυτοδιοικητικών οργάνων, ώστε να περάσουν από τις διαπιστώσεις σε μαζικές κινητοποιήσεις των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών. Μόνο έτσι θα νικήσουμε.

Επικοινωνία: vassiliadou@hotmail.com