Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

27 Οκτ 2010

Προγραμματικές θέσεις για το νέο Δήμο

Θέλουμε την ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη πώς και για ποιόν;
Άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνουμε:
Βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός
Έχουμε σαν κύριο στόχο ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:
Υλοποιήσιμα σχέδια επέκτασης, με υψηλό ισοζύγιο πρασίνου, πρόβλεψη χώρων κοινωνικών υποδομών, χαμηλούς συντελεστές δόμησης, καθορισμό χρήσεων γης. Όχι σχέδια εξαπάτησης με στόχο την εξαγορά ψήφων (π.χ. Μίκρα)
Στους στόχους μας εντάσσονται:
· μέτρα για την εφικτή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων,
· Προώθηση μελέτης δημιουργίας περιφερειακής διέλευσης των διερχομένων οχημάτων από τον οικισμό της Θέρμης. Αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας.
· κατασκευή πεζοδρομίων όπου δεν υπάρχουν, διεύρυνση των υφιστάμενων και ταυτόχρονη απομάκρυνση κάθε αντικειμένου που εμποδίζει την διέλευση των πεζών
· δημιουργία ποδηλατοδρόμων και προώθηση του ποδήλατου σαν μέσου μεταφοράς εκεί όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους (Βασιλικά, Θέρμη, Ραιδεστός). Κατασκευή παιδικών χαρών και βελτίωση όσων ήδη υπάρχουν.
· αποκατάσταση με νέα μελέτη των δυσλειτουργιών, κακοτεχνιών, αστοχιών και αισθητικών προβλημάτων της πλατείας της Θέρμης. Ενίσχυση Πρασίνου.
· φωτισμός, διαπλάτυνση και συντήρηση των δυο βασικών αξόνων στην περιοχή του δήμου Βασιλικών έτσι ώστε να αποφευχθούν τα ήδη πολλά θανατηφόρα ατυχήματα
· διευκόλυνση της κυκλοφορίας και μείωση της επικινδυνότητας στον δρόμο Τριλόφου–Πλαγιαρίου. Νέο κυκλοφοριακό σχεδιασμό στους μεγάλους οικισμούς
· δρόμους περιφερειακούς που δεν διασπούν τον οικιστικό ιστό.
Η προστασία του περιβάλλοντος
και η ποιότητα ζωής
Παρεμβαίνουμε στη διαχείριση του γλυκού νερού το οποίο γίνεται όλο και πιο σπάνιο στην περιοχή μας, με τη συνεχή εξάντληση των αποθεμάτων του και την υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Διεκδικούμε γιαυτό άμεσα μέτρα εξοικονόμησης με τη βελτίωση των συστημάτων ποτίσματος των αγρών, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, τη βελτίωση των υποδομών, την κατασκευή έργων συγκράτησης βρόχινου νερού (π.χ. μικρά φράγματα), την ανακύκλωση του νερού των βιολογικών μετά από αυστηρό έλεγχο, τη συνολική διευθέτηση των υδάτινων πόρων της λεκάνης του Ανθεμούντα Επιδιώκουμε μέτρα προστασίας των υπόγειων νερών, συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού για την οποία ενημερώνουμε τους κατοίκους με ανάρτηση των ελέγχων.
Αντιμετωπίζουμε το νερό σαν κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα γιαυτό αρνούμαστε την παραχώρηση διαχείρισης σε ιδιωτικές εταιρείες και απαιτούμε η τιμολόγηση να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια.
Για τη διαχείριση των σκουπιδιών: Διεκδικούμε ολοκληρωμένη ανακύκλωση απορριμμάτων (αστικά, νοσοκομειακά, τοξικά, αδρανή) αλλά και την μείωση σκουπιδιών στην πηγή. Κομποστοποίηση. Κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών. Αρνούμαστε τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών. Ζητάμε να γίνει νέα χωροθέτηση για τους ΧΥΤΥ σε επίπεδο περιφέρειας. Κανένας ΧΥΤΥ στο νέο Δήμο ο οποίος υπέμενε επί τόσα χρόνια τη χωματερή των Ταγαράδων.
Συστηματική παρακολούθηση της χωματερής Ταγαράδων, γιατί το πρόβλημα Ταγαράδες συνεχίζει να υπάρχει και ας το σκεπάζουν.
Προστασία δασικών εκτάσεων, ρεμάτων και οικοσυστημάτων
επείγουσα κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του πληθυσμού.
έλεγχος της σύνθεσης των ρύπων της βιομηχανίας COLLORA που γειτνιάζει με Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Παρακολούθηση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, με ταυτόχρονη διευκόλυνση τους ώστε να αμβλύνουν τις συνέπειες της λειτουργίας τους στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
έλεγχος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκαλείται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες μέσα στους οικισμούς.
βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών ώστε αυτές να γίνουν ανταγωνιστικές στη χρήση Ι.Χ. Πύκνωση των δρομολογίων στην κατεύθυνση ουσιαστικής αστικής συγκοινωνίας. Η αστικοποιήση της περιοχής το επιβάλλει. Ανάπτυξη δικτύου μεταφορών στο εσωτερικό του νέου Δήμου.
Η αξιοποίηση τοπικών
πλουτοπαραγωγικών πηγών
Δίνουμε έμφαση στον ολοκληρωμένο τοπικό σχεδιασμό εξοικονόμησης ενέργειας και την χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής, όπου τα κέρδη τους επενδύονται στον κοινωνικό τομέα.. Ο σχεδιασμός της πράσινης ανάπτυξης συνδυάζεται με την κοινωνική οικονομία και την τοπική απασχόληση.
Διεκδικούμε ανάπτυξη που να διαχέει τα οφέλη σε όλη την κοινωνία, να μην εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα να τα αξιοποιεί προς όφελος του Δημότη να αντιστρέφει το μοντέλο της ατομικής κατανάλωσης προς όφελος συλλογικών αγαθών
Διεκδικούμε ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση και πόρους από την κεντρική εξουσία. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση δημόσιων αγαθών, ούτε ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), με το πρόσχημα κατασκευής και λειτουργίας κοινωφελών έργων (νοσοκομείων, σχολείων).
Με τις ΣΔΙΤ το επίσημο κράτος καθιερώνει και υποστηρίζει θεσμικά μια διαδικασία εξασφάλισης εγγυημένων ιδιωτικών υπερκερδών εις βάρος του δημόσιου χρήματος.
Αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών.
Περικοπή των δαπανών που δεν επιφέρουν κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Προώθηση της ανάπτυξης των ορεινών οικισμών (Λιβάδι, Περιστερά, Μονοπήγαδο) στην κατεύθυνση του οικοτουρισμού.
Αξιοποίηση του φράγματος Βασιλικών ως χώρου αναψυχής των πολιτών. Ιδιαίτερα ο χώρος των Λουτρών Θέρμης να περάσει στα χέρια του νέου δήμου.
Διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας. Διεκδίκηση των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν με αντικειμενική ευθύνη των Δήμων Θέρμης, Μίκρας στη Μονή Βατοπεδίου.
Στήριξη του αγροτικού τομέα...
...με ώθηση, μέσα από συνεταιριστικές διαδικασίες, κυρίως της ποιοτικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία ευνοεί τους μικρούς κλήρους. Στηρίζουμε, προωθούμε, προβάλουμε τα ντόπια αγροτικά προϊόντα ποιότητας,, πιστοποιημένα δωρεάν από δημόσιο φορέα.
Ισόρροπη ανάπτυξη...
...μεταξύ πρωτογενούς (αγροτικού), δευτερογενούς (βιοτεχνικού) και τριτογενούς τομέα (υπηρεσιών), αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του Δήμου. Διευκολύνσεις στους τοπικούς επαγγελματίες που κατ’ εξοχή πλήττονται αυτή την περίοδο. Περιορισμός σε εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα. Να χαρακτηριστεί η περιοχή μας κορεσμένη και να απαγορευτεί η αδειοδότηση νέων πολυκαταστημάτων super -markets.
Ανισότητες υπάρχουν στους ως τώρα ρυθμούς τοπικής ανάπτυξης, με ευνοούμενο τον πρώην Δήμο Θέρμης εξαιτίας της εγγύτητας προς την πόλη αλλά και των σημαντικών εσόδων του λογω γεωγραφικής θέσης.
Προτεραιότητα μας είναι η αναζήτηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά περιοχές του νέου Δήμου.
Προώθηση έργων υποδομών (αποχέτευση, σχολεία, χώροι πολιτισμού) εκεί όπου λείπουν.
Διάχυση των υπηρεσιών, με ένα νέο δημαρχείο στο κέντρο του δήμου.
Δημιουργία κατάλληλων υποδομών...
...και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη στήριξη της τοπικής κοινωνικής, πολιτιστικής, αθλητικής ανάπτυξης πού απευθύνονται κυρίως στην ερασιτεχνική προσπάθεια και δημιουργία την οποία προβάλουμε, καθώς και των ιδιαίτερων τομέων της τοπικής οικονομίας.
Συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών,
κοινωνικούς φορείς και ομάδες, για την ιεράρχηση των στόχων και την υλοποίηση των παρεμβάσεων όπως της οργάνωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανταλλακτηρίων υπηρεσιών και προϊόντων.
Δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους
Σχολικά κτίρια για όλα τα σχολεία με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και άρτιες υποδομές για την καλύτερη λειτουργία τους. Τα προκατασκευασμένα και τα λυόμενα δεν είναι λύση.
Προτεραιότητα μας είναι κανένα παιδί να μην απέχει από την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι την ενηλικίωση. Δωρεάν παροχή μαθημάτων από το Δήμο με εθελοντική προσφορά και πρόσληψη άνεργων εκπαιδευτικών.
Πλήρης λειτουργία του ΕΣΥ Θέρμης. Καθημερινή παρουσία γιατρού σε όλα τα αγροτικά ιατρεία. Δωρεάν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Συστηματική λειτουργία στα ΚΕΠ γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι στην ανεύρεση εργασίας ή να εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Καμία απόλυση δημοτικού υπαλλήλου. Ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων με τη μετακίνηση δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν ως υπεράριθμοι σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Προσλήψεις με αξιοκρατικά κριτήρια, διαφανείς διαδικασίες για πλήρη μόνιμη απασχόληση. Διευκόλυνση της λειτουργίας και υποστήριξη πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων στις παραγωγικές μονάδες, στις υπηρεσίες του Δήμου και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής.
Προώθηση-ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων.
Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, Δικαιούχους του ΕΚΑΣ, άνεργους και υποαπασχολούμενους.
Διεκδικούμε για τις δημοτικές αρχές δημοκρατική λειτουργία, κοινωνική δικαιοσύνη, εντιμότητα και διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.
Συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους στην κατάρτιση των προϋπολογισμών Δημοσίων Επενδύσεων του Δήμου!
Στις σύγχρονες συνθήκες στόχος μας δεν μπορεί να είναι ο Δήμος να αναπαράγει το μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους-ομπρέλα. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι ένας δήμος ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία και τους πολίτες, ένας Δήμος εγγυητής των βασικών κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστής της αναπτυξιακής διαδικασίας τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και στο πεδίο ανάπτυξης όλων των συνιστωσών της κοινωνικής ευημερίας, προόδου και πολιτισμού.
Στις συνθήκες της σημερινής γενικευμένης κρίσης η λειτουργία της δημοτικής αρχής δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του δημαρχείου. Η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να βρίσκεται στους δρόμους δίπλα σε εκείνους που διεκδικούν αγωνιζόμενοι κατά των επιπτώσεων του Μνημονίου και να πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις για την αύξηση των κονδυλίων για την αυτοδιοίκηση ενάντια στη λογική του Καλλικράτη.
Δύναμή μας η Αλληλεγγύη!
Χρέος μας η Αντίσταση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: