Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

24 Σεπ 2010

               Δύναμή μας η Αλληλεγγύη 
                 Χρέος μας η Αντίσταση

                             Σοφία Βασιλειάδου,Τρίλοφος

Γιατί προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας μιας παράταξης όπως ο Ανατολικός άνεμος;
Γιατί τα σχήματα του δικομματισμού για μια ακόμη φορά θα πουλήσουν όνειρα απατηλά για δημοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική συνοχή, επενδύσεις στην παιδεία, οικονομική ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, κρύβοντας επιμελώς :

-Την πραγματική τραγική κατάσταση της ανεργίας , της φτώχειας, του κλεισίματος των επιχειρήσεων, της μείωσης πόρων στην αυτοδιοίκηση κατ’ εντολή του ΔΝΤ, την αύξηση των δημοτικών τελών
-τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις, σε κεντρικό επίπεδο, ξεπουλήματος στον ιδιωτικό τομέα κοινωνικών δομών όπως της παροχής πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού, διαχείρισης σκουπιδιών, κατασκευής δημόσιων κτιρίων με ΣΔΙΤ, κάλυψης αναγκών σχολείων με επιβάρυνση γονέων ή παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα
Θα αποσιωπήσουν τα χωροταξικά προβλήματα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα των Ταγαράδων, την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης στον Αγ.Αντώνιο, για το οποίο συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από τα ιδιωτικά κεφάλαια και είναι θέμα χρόνου να επανέλθει η υπόθεση (προφανώς μετά τις εκλογές).
Το παιχνίδι τους το γνωρίζουμε πια, έχει ξαναπαιχθεί και εμείς οφείλουμε να παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση και οι προτάσεις μας να απαντούν σε αυτή.
Γιατί, εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε τον άλλο τον δικό μας δρόμο για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Τώρα, στην ξεχωριστή περίοδο που ζούμε είναι το χρέος μας να μπούμε μπροστά, τόσο αποφασιστικά όσο απαιτούν οι συνθήκες, και μαζί με όλους εσάς να υπερασπιστούμε όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το οφείλουμε αυτό σε όσους πέρασαν πριν από μας και πρόσφεραν πολλά, το οφείλουμε επίσης στα παιδιά μας.


Γιατί είναι ανάγκη να εκπροσωπηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο;
1) Για να μπορούμε να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών αγαθών όπως το νερό.
2) Για να παλέψουμε μαζί με συμπολίτες μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τις επιλογές της κυβέρνησης, ανέργους, ανασφάλιστους, υποαπασχολούμενους, χρεωμένους μικροεπαγγελματίες και μικροβιοτέχνες, μετανάστες.
3) Για αγωνιστική διεκδίκηση πόρων ακόμη και στα ασφυκτικά πλαίσια του Καλλικράτη.
4) Για να απαιτήσουμε ένα αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών και περικοπή των δαπανών που δεν επιφέρουν κοινωνική ανταποδοτικότητα. Απαλλαγή των ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων από τα δημοτικά τέλη.
5) Για να παρέμβουμε στην κατεύθυνση της οικολογικής ανασυγκρότησης και όχι της πράσινης ανάπτυξης των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών.
Η κοινωνική σύμπραξη πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για την προώθηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που επενδύει στις πράσινες τεχνολογίες όσο και την τοπική απασχόληση. Συνακόλουθα, ο σχεδιασμός της πράσινης ανάπτυξης συνδυάζεται με την κοινωνική οικονομία, που σημαίνει πράσινη ανάπτυξη για όλους στο Δήμο.
Διεκδικούμε ανάπτυξη που να διαχέει τα οφέλη σε όλη την κοινωνία, να μην εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα να τα αξιοποιεί προς όφελος του Δημότη να αντιστρέφει το μοντέλο της ατομικής κατανάλωσης προς όφελος συλλογικών αγαθών.
Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας στην εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού με την συγκροτημένη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης και τη διατύπωση των θέσεών τους με ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα και με δημοψηφίσματα.
Είναι απατηλή η υπόσχεση άλλων παρατάξεων για δημόσια διαβούλευση και συμμετοχή των πολιτών.
Το μέχρι τώρα έργο τους το απέδειξε και ο Καλλικράτης δεν το επιβάλει.
Η εμπειρία που έχουμε από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, είναι ότι αυτές εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Μεγάλα τμήματα των έργων και των δημοτικών λειτουργιών εκχωρούνται σε ιδιώτες με αδιαφανείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα να διασπαθίζεται ο ισχνός, ούτως ή άλλως, προϋπολογισμός που κατανέμεται στους δήμους από το κεντρικό κράτος.
Ειδικά σήμερα, που εμπορευματοποιούνται όλα, που το κράτος και η αγορά διεισδύουν σε λειτουργίες τις οποίες ασκούσε ιστορικά η κοινωνία, διαλύοντας κοινωνικά δίκτυα και σημαντικές μορφές διανθρώπινης επικοινωνίας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο Ανατολικός Άνεμος προτείνει μια αλλαγή προοπτικής με νέες ριζοσπαστικές μορφές οργάνωσης της ζωής μας, πιο αλληλέγγυες, πιο δημοκρατικές και πιο οικολογικές.
Ο αγώνας για το δήμο μας, για την αυτοδιοίκηση συνολικά, δεν είναι κάτι ξέχωρο, αντίθετα – και μόνο έτσι μπορεί να είναι νικηφόρος - είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γενικότερου αγώνα του λαού μας για το μεροκάματο, τη σύνταξη, τις εργασιακές σχέσεις, την ολόπλευρη μόρφωση και υγεία, το λαϊκό πολιτισμό, για σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, για περισσότερους δημόσιους χώρους με περισσότερο πράσινο και τόσα άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: