Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

7 Φεβ 2011

Τι συμβαίνει με τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής. Ένα παράδειγμα προς αποφυγή.


Βασιλειάδου Σοφία, Δημ . Σύμβουλος Δ. Θέρμης, Φυσικός-περιβαλλοντολόγος


Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Η μεταβίβαση της προηγούμενης ιδιοκτησίας της ΤVX την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», γίνεται έναντι 11 εκατ. Ευρώ με σύμβαση παραχώρησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003.Σήμερα αποτιμάται σε 440 εκατ. Ευρώ. Το Ελληνικό δημόσιο δεν συμμετέχει στην εκμετάλλευση ούτε με το 1%,.Μονο όφελος θα έχει την φορολογία των κερδών της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας . Επειδή όμως υπάρχει τρόπος εξαγωγής των κερδών μέσω θυγατρικών ούτε από αυτά θα ωφελείται Πρόκειται για μια ληστρική σύμβαση , τριτοκοσμικού χαρακτήρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσο για την διατυμπανιζόμενη με κάθε τρόπο δημιουργία θέσεων εργασίας, οι (κακοαμοιβόμενες) δουλειές που θα δοθούν στο ντόπιο πληθυσμό θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, τωρινές, που ήδη υπάρχουν, ή μελλοντικές από χαμένες επενδυτικές ευκαιρίες, στη διάρκεια του έργου και κυρίως μετά τη λήξη του.
Επι πλέον η περιβαλλοντική καταστροφή θα μειώσει τις αξίες των ακινήτων της περιοχής και για τις μεταλλευτικές ανάγκες θα δεσμευτούν 317000 στρέμματα, χωρίς δυνατότητα άλλης παραγωγικής επένδυσης. Τουριστική και αγροτουριστική αξιοποίηση βέβαια θα αποκλειστούν γιατί η περιοχή θα ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του εδάφους των νερών ποταμών και θάλασσας κατά συνέπεια και κάθε τροφικής αλυσίδας με αποδέκτη τον άνθρωπο.
Το χειρότερο είναι ότι ολόκληρη η ζωή των κατοίκων της περιοχής θα καθορίζεται και θα εξαρτάται άμεσα από το ορυχείο.
Τι είδους ανάπτυξη επιθυμούμε; Εκείνη που χάριν μιας βραχυχρόνιας , αμφισβητούμενης ευημερίας(;) θα θυσιάσει ένα μεγάλο τμήμα του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων, με επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία ή εκείνη που με σεβασμό στο περιβάλλον και με κάποιους κανόνες οικολογικής ηθικής θα εξασφαλίσει ένα παραδεκτό βιοτικό επίπεδο στις μελλοντικές γενεές;

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ)

Η ΜΠΕ (4500 σελ) δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29-10-2010 και υπήρξε η απαίτηση σύμφωνα με τον νόμο να γίνει η οποιαδήποτε γνωμοδότηση μέσα σε 35 ημέρες. Η ΜΠΕ εγκρίθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και χωρίς να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Διαβούλευση. Τώρα (Ιανουάριος 2011) επανέρχεται το θέμα της διαβούλευσης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει σε διάφορες φάσεις στην περιοχή, ακυρώνεται στη Χαλκιδική και μεταφέρεται στην Αθήνα!
Η ΜΠΕ είναι αναξιόπιστη και αντιεπιστημονική Αυτό επιβεβαιώνεται από επιστημονικούς φορείς και μεμονομένους επιστήμονες(πανεπιστημιακούς). Αποκρύπτονται σκόπιμα ουσιαστικά επιστημονικά στοιχεία για την ασφαλή εκτίμηση των επιπτώσεων ή όπου δίνονται χρησιμοποιούνται με αμφιλεγόμενη ως ύποπτη αντιεπιστημονικότητα για εξαναγκασμένη ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ γνωματεύει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτελεί καταστροφή για το περιβάλλον την υγεία των κατοίκων και την τοπική οικονομία , Αναφέρεται σε ανάλωση φυσικού κεφαλαίου δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το προσδοκώμενο δημόσιο όφελος και προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων καθώς και στην αποτροπή ενεργειών επεμβάσεων με μη ανατρέψιμες επιπτώσεις.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η τοπική κοινωνία αντιδρά. Οι κάτοικοι δεν πείθονται κινητοποιούνται και αγωνίζονται ενάντια στα ορυχεία. Όσο πιο καλύτερα ενημερώνονται τόσο πιο μαχητικοί γίνονται.
Οι αυτοδιοικητικοί και οι πολιτικοί λειτουργούν καιροσκοπικά και αυτό εξοργίζει τους κατοίκους ακόμη και αν κάποιες στιγμές πείθονται από τις ψευτουποσχέσεις παροχών Σήμερα μεθοδεύεται από τους ίδιους η προώθηση με την διαδικασία του fast track. Η τοπική κοινωνία απαιτεί να συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση ακόμη και εάν αυτή είναι κατευθυνόμενη και κρύβει σκοπιμότητες. Ο τοπικός πληθυσμός είναι αποφασισμένος να πει ένα δυναμικό ΌΧΙ στη λειτουργία των ορυχείων.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά σε μια εφημερίδα της Θέρμης; Για να πληροφορήσουμε τους κατοίκους του Δήμου μας τι συμβαίνει στη γειτονιά μας, σε μια περιοχή συνδεδεμένη με την ζωή μας στις στιγμές ξεκούρασης ειδικά τις καλοκαιρινές.Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ανάλογο πρόβλημα στην περιοχή μας π.χ με την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης σκουπιδιών. Οι τακτικές που ακολουθούνται είναι παρόμοιες. Εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε και να είμαστε σε ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: