Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

21 Νοε 2011

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 15-11-2011
Μίλτος Σιτσάνης, Θέρμη


Την Τετάρτη 15-11-11 κύριο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης ήταν αυτό της δικαστικής διαφοράς ανάμεσα στον Δήμο και τους μελετητές της επέκτασης του πρώην Δήμου Βασιλικών σχετικά με τις οικονομικές αξιώσεις που διασφάλισαν οι τελευταίοι μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Σ’ ότι αφορά την ουσία της διαμάχης και τα συμπεράσματα από την συζήτηση που έγινε, μπορούμε να επισημάνουμε:

1. Το συνολικό πρόβλημα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα εσφαλμένων αποφάσεων του πρώην Δήμου Βασιλικών, παραταξιακών αντιπαραθέσεων, προσωπικών φιλοδοξιών και εγωισμών, αλλά κύρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που οδήγησαν στη διαπλοκή ανάμεσα στο μελετητικό γραφείο, τις υπηρεσίες της πολεοδομίας και αναμφίβολα στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Οι σημερινές εξελίξεις, με την ανάγκη να εξυπηρετούνται τα βεβαιωμένα χρέη προς τους εργολάβους, αναμφίβολα θα αποτελούν για καιρό την αχίλλειο φτέρνα στα οικονομικά, αφού θα περιορίζουν τις δυνατότητες του Δήμου Θέρμης για εκτέλεση έργων. Κι αυτό στα πλαίσια της Καλλικρατικής συγκυρίας που περιόρισε σημαντικά τους πόρους από την κεντρική εξουσία.

3. Η εξέλιξη του όλου προβλήματος στέρησε από τα Βασιλικά την ιστορική ευκαιρία να έχουν την κατάλληλη στιγμή ένα αποτελεσματικό εγκεκριμένο σχέδιο επέκτασης.

4. Η στάση της πλειοψηφίας του νέου Δήμου, όπως εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η άρνηση της ουσίας του προβλήματος, η συγκάλυψη των ευθυνών που αντικειμενικά φέρουν σημερινά στελέχη της, η άρνηση της αυτοκριτικής στάσης απέναντι στους χειρισμούς που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, και πριν απ’ όλα η αυταπόδεικτη διαπλοκή όσων αναφέραμε παραπάνω.

5. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθεί να περιορίσει το πρόβλημα στις νομικές του διαστάσεις, να διασφαλιστεί απέναντι σε παλιότερες αποφάσεις του πρώην Δήμου Βασιλικών, ενώ αντικειμενικά αρνείται να δώσει διέξοδο και προοπτική στην αγωνία των κατοίκων για το μέλλον της υπόθεσης της επέκτασης.

6. Η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου του Ανατολικού Ανέμου κ.Σοφίας Βασιλειάδου πέρα των παραπάνω επισημάνσεων περιείχε και την διαπίστωση ότι κάποιες από τις διαφορές που προέκυψαν θα μπορούσαν να διευθετηθούν όταν διαπιστώθηκαν, αν κάποιοι «θερμοκέφαλοι» δεν φαλκίδευαν την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες με αποτέλεσμα τις συνέπειες που βιώνουμε σήμερα. Λύση που δόθηκε σε πολλές περιπτώσεις σε άλλους δήμους.
Η άρνηση της πλειοψηφίας να δει την ουσία του προβλήματος τους οδήγησε να επιτεθούν στη Σοφία  Βασιλειάδου  ότι δήθεν πρότεινε την παράνομη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ οι ίδιοι αποτελούν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας!!! Την ίδια ώρα που δημόσια ( και στο Δημοτικό Συμβούλιο ) εκθειάζουν την επάρκεια του συγκεκριμένου μελετητικού γραφείου ( ΓΑΙΑ – Μαμωνής ) και με τη διαδικασία της ανάθεσης το επιβραβεύουν με νέες μελέτες, όπως αυτή της διευθέτησης του ρέματος Θέρμης – Τριαδίου (η οποία μάλιστα ενώ του ανατέθηκε για 57.000 Ευρώ, ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πληρωμή της στο ύψος των 383.000 Ευρώ).
Το τελικό συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι θύματα αυτής της υπόθεσης διαπλοκής και προσωπικών συμπεριφορών είναι τα οικονομικά του Δήμου Θέρμης και η ελπίδα των κατοίκων των Βασιλικών να έχουν, όπως τόσοι άλλοι Δήμοι, ένα εγκεκριμένο σχέδιο επέκτασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: