Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

1 Μαΐ 2011

Κανένας δημότης αβοήθητος στην κρίση


Ζούμε σε μια εποχή όπου, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν ραγδαία, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο. Από την άλλη μεριά η νεοφιλελεύθερη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί μεταξύ των άλλων στη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών στο ζωτικό τομέα της υγείας-πρόνοιας και το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας. Aπο επίσημα στοιχεία
 το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ ανέρχεται στο 20%, μετά την καθιέρωση και της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς, σε αυτό.
Η κατάργηση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτική και δωρεάν περίθαλψη ξεκίνησε από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για να περάσει σταδιακά και στους ντόπιους Έλληνες πολίτες. Γιατροί της περιοχής μας δηλώνουν πρόθυμοι και αποφασισμένοι να προασπίσουν αυτό το δικαίωμα με την λειτουργία ενός ιατρείου-φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας πλήρη επίγνωση των περιορισμένων ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης. Με την ακράδαντη πεποίθηση ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι σήμερα απαραίτητα για την διάσωση της ανθρωπιάς μας, για την διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού, αλλά κυρίως για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν την έννοια της συλλογικότητας και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Ως Ανατολικός Άνεμος προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο της 27/4/2011, από τα συνολικά κονδύλια των 368.000 ευρώ που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 προορίζονται για δημόσιες σχέσεις, γιορτές και εκδηλώσεις ιερών ναών να διατεθεί ένα σημαντικό μέρος α) στη στήριξη της πρωτοβουλίας παροχής εντελώς δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από ασφαλιστικά ταμεία β) στην οργάνωση παροχής τροφίμων μέσω συσσιτίων ή ενίσχυσης και αριθμητικής αύξησης των κοινωνικών παντοπωλείων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια , προτείναμε τα χρήματα που η δημοτική αρχή προτίθεται να διαθέσει για την οικονομική ενίσχυση των ιερών ναών του Δήμου, και με την συνδρομή των ιερέων των οποίων επικαλούμαστε την κατανόηση, να προωθηθούν στην κατεύθυνση εξασφάλισης τροφής και περίθαλψης για όσους κατοίκους του δήμου μας πλήττονται βαριά από την κρίση. Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση αντίθετοι με την πραγματοποίηση θρησκευτικών εκδηλώσεων και εορτών. Όμως, στους σημερινούς δύσκολους καιρούς θεωρούμε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν κυρίως με βάση την εθελοντική συμβολή των κατοίκων και των ιερέων και κατά δεύτερο λόγο με την απολύτως απαραίτητη οικονομική και τεχνική βοήθεια από τον Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: