Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

3 Σεπ 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου της 4-9-13 ο δήμαρχος μας και το επιτελείο του απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο υπάκουοι είναι στις κυβερνητικές εντολές αν και για εσωτερική κατανάλωση προσπαθούν με περισσή υποκρισία να παρουσιαστούν αγωνιστές ενάντια στην κυβερνητική βούληση .


Το 1ο θέμα της ημ. Διάταξης του Δ.Σ της 4-9-13 ηταν η εγκριση του Τεχνικού Προγράμματος (Τ.Π.) του 2014 . Εισήγηση γι’ αυτό δεν υπήρχε στο φάκελο μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης ούτε συνοδευόταν από πρόταση για τον προϋπολογισμό του ίδιου έτους, αν και αυτά τα δύο αναγκαστικά πάνε μαζί. Όμως οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας για να στηρίξουν την πρόταση Τ.Π. αναφερόταν στη συνεδρίαση επανειλημμένα στο σχ. Προϋπολογισμού του 2014, ένα σχέδιο φαντομάς για το όποιο υπήρχε ο ισχυρισμός από τους ίδιους ότι προετοιμαζόταν όλο το καλοκαίρι , αλλά δεν εμφανίστηκε προς έγκριση σε καμία συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4172/13 (άρθρα 76,77,78) επιβάλλεται στους δήμους να καταθέσουν στο “παρατηρητήριο” σχέδιο προϋπολογισμού ως την 5 Σεπτεμβριου.

Δεν τους ενδιαφέρουν οι διαδικασίες διαφάνειας ή δημοκρατίας. Τους ενδιαφέρει μόνο να ελέγξουν αν οι δήμοι εφάρμοσαν στον προϋπολογισμό τις μνημονικές εντολές τους με απειλή ποινής σε διαφορετική περίπτωση. Ούτε βεβαία τους ενδιαφέρει αν μπορούν να επιβιώσουν οι δήμοι με ένα τέτοιο προϋπολογισμό.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι ανήκοντας στα κυβερνητικά κόμματα ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν διατίθενται να ενημερώσουν τα Δημοτικά Συμβούλια και τους δημότες, να κινητοποιήσουν τους δήμους τους ενάντια σε μια τέτοια απαξίωση των θεσμων της αυτοδιοίκησης. Πειθήνια όργανα της κεντρικής εξουσίας αλλά και θέλοντας να το παίξουν ολίγον αντιστασιακοί, εφευρίσκουν τρόπους (ο Ασκουνης πρόεδρος ΚΕΔΕ τα καταφέρνει περίφημα σε αυτά) να τηρήσουν τις εντολές χωρίς να δώσουν στόχο, για να μην εισπράξουν τη γενική κατακραυγή. Αρνούνται λοιπόν να καταθέσουν το σχέδιο προϋπολογισμού απευθείας στο παρατηρητήριο, αλλά το καταθέτουν μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος Θέρμης με το επιτελείο του. Άλλαξε όλη την ημερησία διάταξη φροντίζοντας το καυτό θέμα του Τ.Π. χωρίς τον προϋπολογισμό να συζητηθεί από πρώτο τελευταίο και σε ώρα (12τη νυχτερινή) όταν είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, αφού είχαν δώσει το παρόν στην αρχή για να υπάρχει τυπική απαρτία. Και βέβαια κάποιοι δημότες που παρακολουθούσαν τηλεοπτικά τη συνεδρίαση μάλλον θα είχαν πάει για ύπνο.

Έτσι, υποθέτουμε ότι με συνοπτικές διαδικασίες και καταθέτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού στην αποκεντρωμένη διοίκηση και από εκεί στο παρατηρητήριο, φαίνεται σαν η κατάθεση να μην έγινε στο παρατηρητήριο και να μην υπακούσαμε στις απεχθείς εντολές. Όμως τότε γιατί να κατατεθεί το σχέδιο προϋπολογισμού τώρα με τόση βιασύνη, παρακάμπτοντας όλες τις στοιχειωδώς δημοκρατικές διαδικασίες, καλώντας την επιτροπή διαβούλευσης για μια τυπική συνεδρίαση 2 ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο και παρακάμπτοντας το δημοτικό συμβούλιο; Η έγκριση του Τ.Π. και του προϋπολογισμού ( το σημαντικότερο θέμα για ένα Δ.Σ.)ως τώρα γινόταν στο τέλος της χρονιάς για τον επόμενο χρόνο. Και τώρα πιθανόν να γίνει για τυπικούς λόγους αφού θα είμαστε ήδη δεμένοι με την προέγκριση του παρατηρητηρίου και με την απειλή προστίμων αν δεν τα καταφέρουν, που βέβαια θα μετακυλήσουν στους δημότες.

Εμείς ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε στο Δ.Σ της 4-9-13 συγκεκριμένη πρόταση (βλέπε επισυναπτόμενο) δυναμικής αντίδρασης. Και δεν είναι δική μας πρόταση .Είναι πρόταση της ΠΕΔ ΚΜ και της ΚΕΔΕ. Προτάσεις που δυστυχώς απλώς ανακοινώνονται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά δεν εφαρμόζονται από τους φιλοκυβερνητικούς δημάρχους. Υπάρχουν μερικές φωτεινές εξαιρέσεις στις οποίες δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δικός μας.

Στο συμβούλιο της 7-8-13 έχουμε επίσης καταθέσει προφορικά και εγγράφως πρόταση για ένα ανοιχτό στους κατοίκους δημοτικό συμβούλιο με δικαίωμα λόγου όλων των παρόντων η των εκπροσώπων (βλέπε επισυναπτόμενο), και όπου θα συζητηθούν τα τοπικά προβλήματα και θα παρθούν από κοινού αποφάσεις κατοίκων και δημοτικών συμβούλων. Όπως προτάθηκε από την ΠΕΔ Αττικής. Υπάρχει τόση ευαισθησία στη δημοτική μας αρχή που αρνείται και το στοιχειώδες, να ενημερώσει το Δ.Σ. γι αυτή την πρόταση και να τη θέσει σε ψηφοφορία . Όπως εντελώς αντιδημοκρατικά αρνήθηκε να μπει σε ψηφοφορία πρόταση ψηφίσματος ενάντια στον πόλεμο της Συρίας, την οποία ανέβαλε επ’ αόριστον με ευτελείς δικαιλογίες . Όπως επίσης απέφυγε οποιαδήποτε ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως Δήμος, αν και ψήφισε μια τέτοια απόφαση της ΠΕΔ ΚΜ (περιφερειακή ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας).

Ας μην έχουμε λοιπόν αυταπάτες για το τι κρύβεται πίσω από το περιτύλιγμα.Δεν υπάρχουν σχόλια: