Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

18 Ιουν 2007

Επτά μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας για τα οποία ευθύνονται ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας

«Αξιοποίηση» και ιδιωτικοποίηση της Δημοτικής περιουσίας. Το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο Δήμος μας με πρωτοβουλίες της δημοτικής πλειοψηφίας ανέλαβε εθελοντικά το ρόλο του πειραματόζωου για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (Ν.339/2005) σε έκταση πρωτοφανή για το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα χαρίζονται ή ξεπουλιούνται σε ιδιώτες τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου μας (κτήμα 127 στρεμμάτων στην Καρδία, κτήμα 192 στρεμμάτων στον Τρίλοφο) ενώ οι ιδιώτες βάζουν χέρι στην κατασκευή σχολικών κτιρίων (ανέγερση του Λυκείου Μίκρας στον Τρίλοφο με ΣΔΙΤ). Αύριο όλες οι λειτουργίες και υπηρεσίες του Δήμου: ύδρευση, αποχέτευση, χώροι στάθμευσης, αναπλάσεις δημόσιων χώρων, τουριστικές και αθλητικές υποδομές κλπ θα ιδιωτικοποιηθούν εκτός αν οι κάτοικοι αυτού του δήμου βάλουν φραγμό στα σχέδια της παράταξης Γκουστίλη.


Οικόπεδα Καρδίας. Από το 2003 μέχρι σήμερα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχώρησαν οικόπεδα με τεράστια αξία, συνολικής έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καρδίας στη Μονή Βατοπεδίου και σε ιδιώτες χωρίς καμία ουσιαστικά αντίδραση από τον κ. Γκουστίλη, την παράταξη του και το Τοπικό Συμβούλιο Καρδίας. Οι κάτοικοι του Δ.Δ. Καρδίας πρέπει να ενδιαφερθούν και να ενεργοποιηθούν ενάντια στο διαγούμισμα της Καρδιώτικης γης.

Χωματερή Ταγαράδων. Η λυματολάσπη μεταφέρεται ανεξέλεγκτα και παράνομα από τη Σίνδο στους Ταγαράδες. Οι εργαζόμενοι στη χωματερή διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν, ενώ αφόρητη δυσοσμία πνίγει το Κάτω Σχολάρι. Οι γειτονικοί δήμοι Θέρμης και Βασιλικών ενεργοποιούνται, ενώ ο Δήμος Μίκρας αδιαφορεί προκλητικά μη θέλοντας να έρθει σε αντίθεση με τη Νομαρχία και το Σύνδεσμο ΟΤΑ.

Πάρκο Πλαγιαρίου. Το Πάρκο είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος του Πλαγιαρίου. Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την έλλειψη μιας συνεπούς πολιτικής αξιοποίησης του Πάρκου ως δημόσιου χώρου για την αναψυχή των μικρών και μεγάλων κατοίκων του Δήμου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πάρκο να υπολειτουργεί και να υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο.

Σχολική στέγη. Το θέμα της σχολικής στέγης και στα τέσσερα διαμερίσματα του Δήμου έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η τακτική της μετάθεσης των ευθυνών και των εύκολων απαντήσεων μέσω των 5ετων προγραμμάτων και της αλληλογραφίας του Δημάρχου με το Νομάρχη έχει πλέον ξεπεραστεί. Έχει περίτρανα αποδειχθεί ότι η δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει, να προβλέψει και να σχεδιάσει με βάση τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού για σχολεία.

Έργα επέκτασης του διαδρόμου 10-28 του αεροδρομίου Μακεδονία. Η περιβαλλοντική καταστροφή του Θερμαϊκού από την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 επεκτείνεται τώρα απειλητικά και στην παραλιακή περιοχή Τσαΐρια του Πλαγιαρίου, με την απόθεση τοξικής λάσπης από το βυθό του Θερμαϊκού, ενώ ο Δήμαρχος και η παράταξή του αδιαφορούν απόλυτα.

Περιοδικό του Δήμου. Με έξοδα του Δήμου ο κ. Γκουστίλης αυτοπροβάλλεται δίπλα στον υπουργό κ. Αβραμόπουλο σε ένα έντυπο που με την αισθητική του και το περιεχόμενό του προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και χρηστής διαχείρισης του δημοτικού χρήματος σε ένα όργιο προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Το «περιοδικό» αυτό, από το οποίο έχουν αποκλεισθεί οι παρατάξεις της μειοψηφίας, είναι μια πρόκληση στη δημοκρατική ευαισθησία όλων μας.

1 σχόλιο:

Γιωργος Κουλαουζιδης είπε...

Για το πρώτο ζήτημα είναι νομίζω ότι πέρα από τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς "ξεπούλημα" και "πειραματόζωο" οφείλουμε να δούμε τα ΣΔΙΤ με επιφύλαξη. Από κει και πέρα όμως οι μελλοντολογίες του τύπου "Αύριο όλες, κλπ.κλπ" νομίζω ότι δεν αποτελούν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και θυμίζουν πολιτικές άλλων εποχών. Κατά καιρούς δίνονται κάποια αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια των Δήμων και αυτό που προέχει είναι να τα εκμεταλλευτούμε με προσοχή. Πράγματι ο ρόλος του ιδιώτη και μένα με κάνει να βλέπω το εγχείρημα των ΣΔΙΤ με σκεπτικισμό κυρίως επειδή δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη σημερινή κεντρική κυβέρνηση.
Για τα οικόπεδα της Καρδίας, όχι μόνο οι κάτοικοι αυτού του Τοπικού διαμερίσματος αλλά όλοι εμείς που επιλέξαμε το Δήμο Μίκρας για τόπο κατοικίας και επενδύσαμε τις οικονομίες μας πρέπει να κινητοποιηθούμε. Γιατί το αναγάγετε σε ζήτημα μόνο της συγκεκριμένης περιοχής; Πως θα δομηθεί η συλλογική ταυτότητα των δημοτών της Μίκρας αν συνεχίζεται αυτό το βιολί του "τοπικού ζητήματος". Και βέβαια πρέπει να διαμαρτυρυθούμε έντονα και με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Για τη χωματερή είχα την αίσθηση ότι υπάρχει μια κοινή επιτροπή αγώνα των Δήμων Μίκρας, Θέρμης και Βασιλικών. Απεχώρησε ο Δήμος μας; Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Θα το διερευνήσω και θα επανέλθω.
Το πάρκο του Πλαγιαρίου πράγματι χρειάζεται άμεσα ανάπλαση. Υπάρχει μια προμελέτη στο γραφείο των Τεχνικών Υπηρεσιών και σχετική απόφαση-αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Πλαγιαρίου το 2007. Το πλαγιάρι δεν έχει πάρκα και πρέπει κάτι να γίνει άμεσα.
Για τη σχολική στέγη μάλλον πάλι χρησιμοποιούμε ένα μείζον ζήτημα για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το Δήμαρχο είναι για αδράνεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προσοχή γιατί τα γραπτά μένουν!
Για το διάδρομο 10-28 το ζήτημα είναι τεράστιο και είχα την ευκαιρία να το χειριστώ και όταν εργαζόμουν στο Δήμο Θερμαϊκού. Δυστυχώς ο νέος Δήμαρχος Θερμαϊκού δεν ασχολείται με το ζήτημα για λόγους που μόνο εκείνος ξέρει. Αν μπορούμε να κινητοποιηθούμε για να σταματήσει αυτό το ανόητο έργο θα ήταν ότι καλύτερο. Προτείνω να συντονιστούμε με όσους πάλεψαν το ζήτημα στο παρελθόν και να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια.
Για το περιοδικό δεν έχω σχόλιο. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.