Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

6 Δεκ 2007

Η κλειστή χωματερή είναι η μόνη εγγύηση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον


Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας για τη διακοπή λειτουργίας της χωματερής Ταγαράδων

14 Ιουλίου 2007
Προς
· Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης
· Δήμους Βασιλικών, Θέρμης & Μίκρας
· ΝΑΘ, Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος
· Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΔΙΠΕΧΩ
· Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά
 και το περιβαλλοντικό πλήγμα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε δημόσια τη βαθύτατη ανησυχία μας και να καταγγείλουμε την έλλειψη μέτρων ασφαλούς λειτουργίας της χωματερής και τη σοβαρή καθυστέρηση στη διακοπή λειτουργίας της.
Δυστυχώς παρά την περσινή καταστροφή, με τις τεράστιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας και τις άγνωστες ακόμα επιπτώσεις στο υπέδαφος της χωματερής, οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν και επιπλέον δημιουργούν νέα.
Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας για την ασφαλή λειτουργία της χωματερής ελάχιστα έχουν γίνει και η κατάσταση λειτουργίας δεν έχει αλλάξει. Τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων θάβονται καθημερινά σε ένα χώρο που αδυνατεί πλέον να τους παραλάβει, χωρίς άδειες και έλεγχο, χωρίς επεξεργασία στραγγισμάτων, με ανοιχτή ακόμα τη χαβούζα της λυματολάσπης και με έλλειψη μέτρων περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά πληθαίνουν οι προσπάθειες παράνομης απόρριψης λυματολάσπης και βιομηχανικών αποβλήτων.
Παρά τις εξαγγελίες της περιόδου της πυρκαγιάς, δεν έχει δοθεί ακόμα κανένα χρονοδιάγραμμα οριστικής διακοπής της λειτουργίας της χωματερής, ενώ έχει ήδη παρέλθει το αρχικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των κυψελών ταφής στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τον ανάδοχο. Και φυσικά κανένα έργο εξυπηρέτησης του ΧΥΤΑ ακόμα δεν δημοπρατήθηκε (!!!) ούτε τα εργοστάσια επεξεργασίας αλλά ούτε και η μεταφόρτωση (!!!).
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας λόγω αδυναμιών των αρμόδιων φορέων. Για το λόγο αυτό ζητούμε την εφαρμογή των μέτρων ασφαλούς λειτουργίας, που συνημμένα υποβάλλουμε για 4η φορά στον τελευταίο χρόνο, και απαιτούμε τη δημόσια δέσμευση του Συνδέσμου ΟΤΑ για την ημερομηνία διακοπής απορρίψεων στη χωματερή. Δηλώνουμε επίσης την απόφασή μας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους φορείς της περιοχής, να ξεκινήσουμε μία ευρεία καμπάνια ενημέρωσης που θα κορυφωθεί με κινητοποιήσεις στη χωματερή από το φθινόπωρο.

ΥΓ. Όσον αφορά στην πρόσφατη απόρριψη λυματολάσπης στη χωματερή και τη σχετική συνέντευξη–διάψευση του Προέδρου του Συνδ. ΟΤΑ στη Μακεδονία της Κυριακής 17/06/2007, σας αποστέλλουμε συνημμένο έγγραφο της Νομαρχίας όπου επιβεβαιώνεται η απόρριψη χωρίς άδεια 264 τόνων (πάνω από 15 νταλίκες !!!) και η υποχρέωση έκδοση άδειας. Ποιος άραγε παραπληροφορεί και ψεύδεται;

Συνημμένα : Υπόμνημα όρων ασφαλούς λειτουργίας της χωματερής, Επιστολή ΝΑΘ 30/4254/29-06-2007, δημοσίευμα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17-06-2007

Όροι λειτουργίας χωματερής Ταγαράδων

Με σκοπό να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ασφάλεια στη λειτουργία της χωματερής, καταθέσαμε από τον Ιούλιο τις παρακάτω προτάσεις που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου 2006 όπως και το πρόγραμμα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Για την εφαρμογή των παρακάτω οι φορείς της περιοχής (Δήμοι και Διαδημοτική Επιτροπή) αλλά και οι φορείς της πόλης (ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ) είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν με στοιχεία και προτάσεις αλλά και για τη διαμόρφωση κλίματος αξιοπιστίας.

Εφαρμογή κανόνων ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων. Εφαρμογή των προδιαγραφών σχετικά με την ταφή σε ΧΥΤΑ (μέγιστο ύψος ταφής 25 μέτρα, κλίση πρανούς 1:3, ημερήσια χωματοκάλυψη, κυψέλες ύψους 3 μέτρων, επαρκής ποσότητα αργίλου κλπ.). Περιορισμός του ρυθμού απόρριψης και ταφής αποβλήτων ώστε να δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων ασφαλούς ταφής.
Εφαρμογή κανονισμού και συστήματος ελέγχου εισερχομένων αποβλήτων στη χωματερή. Διακοπή παραλαβής όλων των επικινδύνων αποβλήτων και εγκατάσταση κλιμακίου επιστημόνων για οπτικό και δειγματοληπτικό έλεγχο, ύπαρξη αρχείου αδειών και εφαρμογή νομοθεσίας για τη μεταφορά και διάθεση επικινδύνων και μη στερεών αποβλήτων.
Εφαρμογή προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης των επιπτώσεων της χωματερής (σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ). Ο Συνδ. ΟΤΑ να καταθέτει στους φορείς της περιοχής τις τομές και τις θέσεις των υφιστάμενων γεωτρήσεων στα κατάντη και να διαμορφωθεί πρόγραμμα δειγματοληψιών και κατάλογος αναλύσεων. Ανάθεση προγράμματος γεωφυσικής έρευνας στο υπέδαφος και στα κατάντη της χωματερής για τον έλεγχο διαρροής διασταλαζόντων.
Αποκατάσταση της χαβούζας της λυματολάσπης και διακοπή νέων αποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών ιλύων.
Έλεγχος ταφής και απορριμματικού ανάγλυφου από μόνιμο τοπογραφικό συνεργείο. Γεωτεχνικά μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή καθιζήσεων και κατολισθήσεων στο πρανές της χωματερής. Τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης καθιζήσεων.
Παρακολούθησης θερμοκρασίας και διεργασιών αποσύνθεσης των απορριμμάτων στο εσωτερικό της χωματερής και στο μέτωπο της πυρκαγιάς
Κατασκευή φράγματος (επαρκών διαστάσεων) και αναβαθμών ασφαλείας την κοίτη του ρέματος κατάντη της χωματερής
Εγκατάσταση επαρκούς επιστημονικού δυναμικού στη χωματερή όλων των ειδικοτήτων για την εφαρμογή των παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: